Naar inhoud
Banner met detail van metrostel in Brussel

Ik zoek vervoer op maat.Ik zoek via type vervoer.Ik vraag hulp via een Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer (MAV).

Samen op pad met OV-buddy's (TreinTramBus)

TreinTramBus werkt samen met Stad Gent aan het project Openbaar Vervoer-Buddy's om mensen met een mobiliteitsbeperking te helpen om het openbaar vervoer te leren gebruiken. OV-buddy’s zijn vrijwilligers die mensen met een beperking helpen bij het nemen van het openbaar vervoer.

Banner project OV-buddy's

De buddy's werken van deur tot deur: de persoon wordt opgehaald op een afgesproken locatie en geholpen bij het nemen van bus of tram naar de gewenste bestemming.

Het kan hierbij gaan om eenmalige ondersteuning (meegaan op bus/tram en helpen waar nodig), maar soms willen gebruikers ook graag een specifiek traject (bv. van thuis naar de markt) aanleren, met de bedoeling om dit dan na enkele keren zelfstandig te kunnen afleggen. 

Op 1 maart gingen we van start in de regio Gent (Groot-Gent, Evergem, Lochristi, Destelbergen, Sint-Martens-Latem, De Pinte, Merelbeke, Melle en Lovendegem). Sindsdien kregen we al heel wat aanvragen binnen. Maar het kan nog beter!

Het project loopt nog tot eind 2017. Wat er nadien gebeurt is afhankelijk van de evaluatie. Hoe meer mensen gebruik maken van onze dienst, hoe groter de kans dat we het project ook volgend jaar kunnen verderzetten en misschien zelfs uitbreiden naar andere regio’s.

Wil jij graag OV-buddy worden?

Ben jij enthousiast, geduldig en sociaal? Wil je mensen met een beperking helpen? Stel je dan kandidaat! Je kiest zelf hoeveel tijd je investeert. Het project zorgt voor verzekering, onkostenvergoeding, opleiding en coaching. Dankzij jouw hulp raken mensen met een beperking de deur uit en leren zij zelfstandig reizen!

 

Wil jij graag hulp van een OV-buddy?

Heb je een mobiliteitsbeperking of vind je het openbaar vervoer nemen moeilijk? Wil je het graag proberen met de hulp van een buddy? Het project zorgt voor begeleiding. Eenmalige ondersteuning? Of een traject inoefenen zodat je dit na een tijdje zelfstandig kan afleggen? Jij kiest!

 

Meer informatie