Naar inhoud
Banner met tram in Brussel

Ik zoek vervoer op maat.Ik zoek via type vervoer.Ik vraag hulp via een Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer (MAV).

Aangepast vervoer

Aangepast vervoer is een algemene benaming voor deur-tot-deurvervoer van personen met een mobiliteitsbeperking. Op het gewenste tijdstip brengt de chauffeur je, al dan niet met een aangepast voertuig, naar je bestemming. De chauffeur kan een handje helpen bij het in- en uitstappen of voor wat hulp van en naar de woning (jas aandoen, deur sluiten, lift bedienen…). Deze vervoerdiensten worden vaak 'Dienst(en) Aangepast Vervoer' (DAV) genoemd.

In Vlaanderen spreekt men van 'Openbaar Aangepast Vervoer' wanneer de vervoeraanbieder personen met een mobiliteitsbeperking vervoert aan een sociaal tarief. Zij kunnen door een handicap, ziekte, hoge leeftijd of een tijdelijke beperking problemen ondervinden om zich te verplaatsen met de eigen wagen, het openbaar vervoer of een mindermobielencentrale. Deze vorm van aangepast vervoer is aanvullend aan het openbaar vervoer en wordt daarom 'openbaar' aangepast vervoer genoemd.

In Brussel verzorgt Taxibus aangepast collectief deur-tot-deurvervoer op aanvraag.

 

Kostprijs 

De Vlaamse overheid voorziet maximumtarieven die de vervoeraanbieder aan de gebruiker mag aanrekenen onder de regeling van het openbaar aangepast vervoer. Deze werden vastgelegd via het zogenaamde ‘compensatiedecreet’. De vervoerder mag geen bijkomende vergoedingen aan de gebruiker aanrekenen.

Gebruiker Gebruiker met rolstoel Gebruiker zonder rolstoel
Instapgeld max. € 2 max. € 2
< 26 km max. € 1 per km min. € 0,65 en max. € 1,50 per km
26-50 km max. € 1,75 per km min. € 0,90 en max. € 1,75 per km
> 50 km vrij te bepalen vrij te bepalen

 

Bij de meeste diensten mag een begeleider gratis meerijden met een kaart ‘Kosteloze begeleider’ van de NMBS of een vergelijkbare officiële begeleiderskaart.

Ook voor het vervoer van een assistentiehond of een blindengeleidehond wordt meestal geen toeslag gevraagd.

 

Hoe reserveren?

Reserveer je rit ten laatste twee werkdagen op voorhand bij de Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer (MAV) uit jouw provincie. Afhankelijk van je vraag, geeft de MAV de nodige informatie, verwijst ze je door naar een vervoerdienst of organiseert ze je rit.

 

Meer informatie

 

Zoekresultaten in de databank

icoon zoekmethode type vervoer

Ga naar het overzicht van de zoekresultaten voor dit vervoertype.