Tijdelijke maatregelen De Lijn voor blinde en slechtziende reizigers
30/06/2020
Als gevolg van de coronamaatregelen is instappen via de voorste deur van bussen en trams van De Lijn niet mogelijk. Om de chauffeurs te beschermen, zijn de stuurposten met folie afgeschermd. Dit bemoeilijkt ook de communicatie met de chauffeur. Voor blinde en slechtziende reizigers is die communicatie erg belangrijk. VeBeS drong bij De Lijn aan om dit probleem op te lossen.
Om hieraan tegemoet te komen, heeft De Lijn vanaf 1 juni de volgende tijdelijke richtlijnen ingevoerd voor blinde en slechtziende reizigers:
|
Rolstoelgebruikers niet langer reserveren bij De Lijn
01/02/2020
Sinds 1 februari 2020 moeten rolstoelgebruikers niet langer reserveren voor een toegankelijke rit bij De Lijn.
Omdat de meeste bussen en trams van De Lijn ondertussen aangepast zijn, en gebruikers zelf de toegankelijkheid van de haltes kunnen opzoeken, is reserveren niet langer nodig om een toegankelijke rit te maken.
|
Gratis fietstaxi's maken Oostendse ouderen mobieler
28/11/2019
Stad Oostende heeft twee nieuwe fietstaxi's gekocht om ouderen makkelijker van en naar de ontmoetingscentra te brengen. Zo wil de stad senioren stimuleren om uit hun sociaal isolement te komen.
In 2018 liep er al een proefproject met een fietstaxi als vervoerdienst voor ontmoetingscentrum De Ballon in de Vuurtorenwijk. Zo wordt de mobiliteit van senioren sterk verbeterd, vooral voor korte afstanden.
|
Aandacht in 'De zevende dag' voor toegankelijkheid bus en trein [UPDATE]
16/10/2019
In 'De zevende dag' op één was er in de aflevering van zondag 13 augustus aandacht voor toegankelijkheid op de bus en de trein.
Rolstoelgebruikers Kurt Vanhauwaert en Dorien Meulenijzer (voorzitter VFG) en Wouter Krznaric (Konekt vzw) gingen in gesprek met Roger Kesteloot (directeur-generaal De Lijn) en Koen Kerckaert (algemeen directeur klanten NMBS).
|
Week van de mobiliteit - VFG voert campagne voor toegankelijker openbaar vervoer
19/09/2019
De Vereniging personen met een handicap (VFG) lanceert tijdens deze Week van de Mobiliteit (16-22 september) de campagne ‘Onze grote boodschap’. Daarin wordt aandacht gevraagd voor een toegankelijk openbaar vervoer.
|
Samen op pad met OV-buddy's in Leuven (TreinTramBus)
27/06/2019
TreinTramBus start op 1 september met het project Openbaar Vervoer-Buddy's in Leuven. OV-buddy's zijn vrijwilligers die mensen met een mobiliteitsbeperking en ouderen helpen om het openbaar vervoer te leren gebruiken.
De buddy's werken van deur tot deur: de persoon wordt opgehaald op een afgesproken locatie en geholpen bij het nemen van bus of tram naar de gewenste bestemming.
|
Beheerscontract MIVB 2019-2023 is goedgekeurd
02/05/2019
De Brusselse regering heeft het beheerscontract van de MIVB voor de periode 2019-2023 goedgekeurd. Dit contract tussen het Brussels Gewest en de vervoersmaatschappij legt de rechten en plichten van beide partijen vast en de doelstellingen voor de komende vijf jaar.
Een van de ambitieuze doelstellingen is om tegen 2023 15 % meer ritten per jaar te doen, dat is zo'n 475 miljoen. Daarnaast moet het openbaar vervoer een alternatief bieden voor privéwagens: meer aanbod, nieuwe infrastructuur en uitbreiding van de metro.
|
‘Openbaar vervoer rijdt voorbij aan mensen met beperkte mobiliteit’
02/05/2019
OPINIE - 'Inge der Kinderen is 45 jaar en woont in Edegem. Ze zit in een rolstoel en is slechtziend. Toch houdt dat haar niet tegen om met vrienden af te spreken. Maar het openbaar vervoer laat haar vaak in de steek. Haltes zijn ontoegankelijk, de bus of tram moet ze ruim op voorhand reserveren.'
|
'Schaf de reservatieplicht af voor rolstoelgebruikers op het openbaar vervoer'
17/04/2019
OPINIE - 'De keren dat ik mijn trein of bus volgens de regeltjes gereserveerd heb, kan je op één hand tellen. En daar ben ik trots op', schrijft Reinhart Niesten. Hij pleit ervoor om de verplichte reservering voor rolstoelgebruikers af te schaffen.
Lees het volledige artikel op de website van Knack (25/03/2019)
|
Rolstoelgebruikers moeten niet meer reserveren op 57 bus- en tramlijnen
05/12/2018
Vanaf 3 december 2018 moeten rolstoelgebruikers niet meer reserveren voor een rit met 57 bus- of tramlijnen. Op deze ‘Meer Mobiele Lijnen’ zet De Lijn uitsluitend toegankelijke voertuigen in en is een gegarandeerd deel van de haltes toegankelijk.
Na het succesvol proefproject met vijf Meer Mobiele Lijnen eerder dit jaar, kondigde De Lijn aan dat het aanbod nog in 2018 zou uitgebreid worden tot 70 lijnen. Uiteindelijk zijn het er 57 geworden.
|
|
|