Naar inhoud
Banner met treinen in Antwerpen

Ik zoek vervoer op maat.Ik zoek via type vervoer.Ik vraag hulp via een Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer (MAV).

Eigen vervoer, autoverhuur en autodelen

Als je een mobiliteitsbeperking of een handicap hebt, kan je je wagen laten aanpassen zodat je deze zelf kunt besturen. Als dat niet mogelijk is, kan je ook rolstoeltoegankelijke auto's huren via reguliere verhuurbedrijven of via autodeelprojecten. In dat geval heb je wel een chauffeur of begeleider nodig.

 

Eigen vervoer

Voorwaarden

In bepaalde gevallen is het mogelijk om een eigen wagen te besturen als je beperkt bent door een letsel, ziekte of ongeval. Het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassing (CARA), een afdeling van Vias institute (vroeger BIVV), beoordeelt je rijgeschiktheid als bestuurder van een motorvoertuig.

Er wordt bekeken of je bepaalde aanpassingen aan je voertuig nodig hebt. Bij een gunstige beoordeling krijg je een rijgeschiktheidsattest waarmee je je rijbewijs (opnieuw) kunt aanvragen. Je mag dan enkel met jouw aangepast voertuig rijden.

Een andere mogelijkheid is in sommige gevallen een voertuig zonder rijbewijs, de zogenaamde 'trage voertuigen en voertuigen voor stapvoets verkeer'. Hiervoor heb je geen rijbewijs nodig als je geboren bent vóór oktober 1982.

 

Goed om te weten

 

Meer informatie

 

Autoverhuur en autodelen

Kan je zelf geen wagen besturen maar wil je niet afhankelijk zijn van openbaar vervoer of taxidiensten? Huur of deel dan een rolstoeltoegankelijke wagen en laat je rijden door vrienden, familie of je begeleider.

Sommige autoverhuurbedrijven verhuren ook (of uitsluitend) rolstoeltoegankelijke voertuigen. Deze verhuurmarkt staat nog in zijn kinderschoenen, maar is groeiende. Je kunt al enkele aanbieders terugvinden in de databank.

Daarnaast kan je ook beroep doen op één van de initiatieven voor deelwagens, waarbij je rolstoeltoegankelijke auto's van bijvoorbeeld instellingen of organisaties kunt huren wanneer die niet in gebruik zijn. Als organisatie of particulier kan je je eigen aangepaste wagen(s) ook delen met anderen, om zo bij te dragen aan een toegankelijker en milieuvriendelijker vervoer.

Momenteel vind je deze autodeelprojecten terug op onderstaande websites. Op termijn zullen deze ook terug te vinden zijn in de databank.

 

Meer informatie

 

Zoekresultaten in de databank

icoon zoekmethode type vervoer

Ga naar het overzicht van de zoekresultaten voor dit vervoertype.