Naar inhoud
Banner met detail van metrostel in Brussel

Ik zoek vervoer op maat.Ik zoek via type vervoer.Ik vraag hulp via een Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer (MAV).

App voor betere controle op fraude met parkeerkaarten

Er werd een nieuwe app gelanceerd die parkeerwachters en agenten kunnen gebruiken om fraude met parkeerkaarten voor personen met een handicap op te sporen. De app werd drie maanden getest in Antwerpen, Namen en Koekelberg en zal binnenkort in heel België gebruikt worden.

Er zijn in België ruim 640 000 parkeerkaarten in omloop, waarvan er ongeveer 220 000 niet meer geldig zijn, bijvoorbeeld van mensen die overleden zijn. Dat is meer dan één op drie, een heel groot aantal dus. Tijdens de proefperiode werden meer dan 16 000 parkeerkaarten gescand, waarvan meer dan 2000 kaarten (één op acht) ongeldig bleken.

Om het gesjoemel beter aan te pakken, heeft staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Personen met een handicap Zuhal Demir (N-VA) voorbije zomer een app gelanceerd die de ongeldige kaarten snel kan herkennen. Met de app kan de beambte een QR-code scannen of manueel het kaartnummer invoeren. De app geeft meteen aan of de kaart geldig of vervallen is.

Fraudeurs krijgen een boete van 116 euro en mogelijk wordt hun wagen weggesleept. "Met de nieuwe app wordt het voor fraudeurs moeilijker om een parkeerplaats in te pikken die hen niet toebehoort", zegt staatssecretatis Zuhal Demir (N-VA).

 

Meer info