Naar inhoud
Banner met detail van metrostel in Brussel

Ik zoek vervoer op maat.Ik zoek via type vervoer.Ik vraag hulp via een Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer (MAV).

Rolstoelgebruikers moeten niet meer reserveren op 57 bus- en tramlijnen

Vanaf 3 december 2018 moeten rolstoelgebruikers niet meer reserveren voor een rit met 57 bus- of tramlijnen. Op deze ‘Meer Mobiele Lijnen’ zet De Lijn uitsluitend toegankelijke voertuigen in en is een gegarandeerd deel van de haltes toegankelijk.

Na het succesvol proefproject met vijf Meer Mobiele Lijnen eerder dit jaar, kondigde De Lijn aan dat het aanbod nog in 2018 zou uitgebreid worden tot 70 lijnen. Uiteindelijk zijn het er 57 geworden.

Op deze 57 lijnen zet De Lijn uitsluitend toegankelijke bussen of trams in. Dat wil zeggen: met een lagevloer en een oprijdplaat. Daarnaast is een bepaald aandeel van de haltes toegankelijk voor een rolstoelgebruiker. Minstens de helft is toegankelijk met assistentie, minstens 30 procent zonder assistentie. Toegankelijk betekent dat het perron verhoogd is, voldoende breed, effen en obstakelvrij. Voor blinden en slechtzienden is er een geleidelijn en opstakvlak in rubbertegels.

Verdere uitbreiding van het aanbod hangt af van het toegankelijk maken van haltes door de wegbeheerder. Binnenkort bezorgt De Lijn aan de vijftien vervoersregio's een prioriteitenlijst met haltes die best eerst toegankelijk worden gemaakt.

 

Meer info