Met een parkeerkaart voor personen met een handicap mag je parkeren op voorbehouden parkeerplaatsen. Deze worden aangeduid met het blauw verkeersbord E9a (de letter P) met het rolstoelsymbool als onderbord of op hetzelfde bord.
De kaart is persoonlijk en mag alleen gebruikt worden als je zelf in het voertuig zit, als chauffeur of als passagier. De kaart moet duidelijk zichtbaar op het dashboard liggen met het rolstoelsymbool naar boven.
Voorwaarden en hoe aanvragen?
- Voorwaarden (soort handicap) en aanvraagprocedure vind je op de website van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (Directie-generaal Personen met een Handicap).
- Versnelde aanvraag parkeerkaart: wie in Vlaanderen woont en via de Vlaamse Sociale Bescherming recht heeft op een terugbetaling van zijn/haar rolstoel, kan vanaf 1 januari 2019 bij de FOD Sociale Zekerheid een parkeerkaart aanvragen zonder evaluatie van de handicap.
Goed om te weten
- Zowel volwassenen als kinderen kunnen recht hebben op een parkeerkaart.
- Je kan met de kaart onbeperkt parkeren op voorbehouden plaatsen in zones waar parkeren in de tijd beperkt is (blauwe zones).
- In sommige gemeenten kan je met de kaart gratis parkeren in betalende zones. Hier vind je het overzicht van waar dat kan in de Kustgemeenten.
- In sommige gemeenten zijn voorbehouden plaatsen voorzien in bewonerszone. Hier mag je enkel parkeren als je ook een bewonerskaart hebt.
Meer informatie
- Meer info over de parkeerkaart op de website van de FOD Sociale Zekerheid.
- Het overzicht van voorbehouden parkeerplaatsen in West-Vlaanderen vind je op Navigeer en Parkeer. Je kan de locaties ook inladen op je gps.
- Met de app parking.brussels kan je in real time controleren welke voorbehouden parkeerplaatsen in Brussel vrij zijn (download voor Android of iOS).